HTML

BEZOEK MONEMVASIA  17 TM 20 MAART 2018 door Natalie en Monique.

Zaterdag 17 april zijn wij aangekomen in Monemvasia om hier een 4 daags bezoek te brengen aan Suzan Kast die samen met vrijwilligster Asimina het shelter in Monemvasia runt.

Zaterdagmiddag had Suzan een vergadering belegd met de leden van de Animal Welfare Association of Monemvasia, waar Suzan sinds een aantal maanden voorzitster van is.

 

Vele leden kwamen, ook uit nabijgelegen dorpen, de vergadering bijwonen en Monique had zich voorbereidt om een presentatie te houden over het werk wat wij doen in Nederland en hoe wij werken. Het doel was hierbij uitleg te geven over onze werkwijze en vooral over de nazorg en controle als hondjes geadopteerd zijn. Veel aanwezige leden hebben hun steun en hulp deze avond toegezegd en er zijn veel nieuwe contacten gelegd. We hebben de avond afgesloten met een informeel diner met een klein groepje mensen.  

 

Op zondag 18 april zijn we samen met Suzan en Asimina naar de shelter geweest en hebben daar de hondjes die er leven goed bestudeerd en foto’s en video’s gemaakt. Er is in Nederland ook veel vraag naar wat oudere honden. In het asiel leven ongeveer 85 honden en gezien de huidige oppervlakte is dit eigenlijk te krap.

Het is heel erg moeilijk om te zien dat er zoveel leuke en lieve honden zijn die zo goed zouden passen in onze Hollandse cultuur maar door de aanwas van steeds weer puppys blijven we erg druk met deze zo snel mogelijk plaatsen.  Gelukkig hebben we een fijne samenwerking met stichting Wereldhonden die aan een groot aantal volwassen honden heeft geplaatst.

 

Inmiddels hebben we met onze kleine spaarpot ook veel hondjes al kunnen laten steriliseren, ook straathonden waardoor het uiteindelijk de bedoeling is dat er steeds minder pups geboren worden die uiteindelijk weer op straat belanden.

 

Op maandag hebben we een afspraak met de vice burgemeester gehad. Hij is zich bewust van het feit dat de straathondenproblematiek een gemeentelijke verantwoordelijkheid is maar heeft ook maar beperkte middelen om te helpen. Het shelter is zo afhankelijk van financiële middelen voor voer maar de burgemeester kan maar beperkt ondersteunen helaas. Hij is groot voorstander van de adopties in Nederland. Hij hoort natuurlijk van Suzan Kast veel mooie verhalen over onze resultaten in Nederland.  Wij hebben de burgemeester ook gevraagd om de burgers zo veel mogelijk toe te spreken honden te laten castreren en te steriliseren.

Maandagavond zijn we met de 4 nieuwste pups naar de dierenarts George geweest voor de eerste vaccinaties. Ook met hem hebben we nogmaals gesproken over dierenwelzijn en het belang van steriliseren zelfs al zijn de teven kort zwanger.

 

Bij thuiskomst in Monemvasia wachtte ons een verrassing. 3 Pups werden bij Suzan gebracht, zwaar ondervoed. Ze bleken al weken zonder eten in een veld gedumpt te zijn. Eén pupje was er zo slecht aan toe dat we direct rechtsomkeert weer langs dierenarts George gingen om haar te laten controleren. Ze kermde het uit van ellende maar had gelukkig niks gebroken. S Avonds hebben we de pups lekker gevoed en geknuffeld en toegesproken: wacht maar, over een paar weken komen jullie ook naar Nederland. Geen honger en pijn meer.

 

Voor het slapen gaan hebben we nog een paar straathonden geaaid. Eén van hen, Blacky is een paar dagen na ons vertrek helaas vergiftigd. De harde waarheid in Griekenland.

Zachos hebben we daarop direct van straat gehaald. Hij was al eens beschoten met hagel en zn zusje is ook verdwenen. Hij heeft nu sinds kort een heerlijk huisje in Rotterdam.

Op dinsdagmorgen zijn we naar het airport Athene gereden. Een rit van vier uur en een aantal hondjes mee. Op het vliegveld werden we nog geconfronteerd door activisten die illegale hondenhandel willen tegen gaan. Maar uiteraard hadden wij alle papieren op orde inclusief toestemming van de burgemeester.

 

We hebben in totaal 155 hondjes gered in Monemvasia vanaf begin 2017. In 2018 hebben we elke week een transport gehad. Veel werk aan de winkel dus ! Na aftrek van vaste kosten voor reisklaar maken en het transport financieren we ook zo veel mogelijk kleine posten in Griekenland zoals medicijnen, verbeteringen in het shelter of (puppy)voer. 

 

De doelstelling 2018 is in ieder geval nog 15 shelterhonden naar Nederland halen naast de puppy’s die er constant zijn. Tevens is het broodnodig dat we naar een groter terrein gaan om de honden die er nu zitten meer ruimte te geven zodat gevechten minder snel ontstaan en de ‘niet sociale’ en bange honden op een fijne manier kunnen leven daar.

Hiervoor zullen wij via Dream or Donate een donatie actie gaan opstarten. De grond (3 hectare) is er al ! nu nog de financiering van € 2.000,00.

 

Wij hebben vertrouwen in de toekomst en danken mede Jose en team van Wereldhonden voor alle ondersteuning om de hondjes een super liefdevol leven in Nederland te geven.

Monique en Nathalie